
Luis A. Sanchez, M.D. 
Chief Medical Examiner 

The Office of Vince Ryan 
County Attorney 

September 15,2011 

Harris County Institute of Forensic Sciences 
1885 Old Spanish Trail 
Houston, Texas 77054 

Opinion No. VR-0005 (2011) 

Re: Whether the Chief Medical Examiner is required to take an oath of office 
before assuming official duties in that role; C.A. File No. 11 GEN1459 

Dear Doctor Sanchez: 

This is in response to your request for advice asking, in substance, whether the Chief 
Medical Examiner of Harris County is required to take an oath of office before assuming 
official duties in that role. The answer to your question requires an interpretation of article 
16, section 1, of the Texas Constitution, most recently amended in 2001. 

Article 16, section l(a) of the Texas Constitution provides that elected and appointed 
officers, before they enter upon the duties of their offices, shall take the following oath: 

I, , do solemnly swear (or affirm), that I will 
faithfully execute the duties of the office of of the 
State of Texas, and will to the best of my ability preserve, 
protect, and defend the Constitution and laws of the United 
States and of this State, so help me God. 

TEX. CONST. art. XVI, § l(a). Article 16, section l(b) of the Texas Constitution provides that 
these officers, before taking the oath and entering upon the duties of office, shall subscribe to 
the following statement: 

I, , do solemnly swear (or affirm) that I have 
not directly or indirectly paid, offered, promised to pay, 
contributed, or promised to contribute any money or thing of 
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value, or promised any public office or employment for the 
giving or withholding of a vote at the election at which I was 
elected or as a reward to secure my appointment or 
confirmation, whichever the case may be, so help me God. 

TEX. CON ST. art. XVI, § 1 (b). Article 16, section l(c) of the Texas Constitution requires 
members of the Legislature, the Secretary of State, and other elected and appointed state 
officers to file the signed statement required by section 1 (b) with the Secretary of State 
before taking the oath of office prescribed by section 1 (a). Other officers are required to 

retain the signed statement required by section 1 (b) "with the official records of the office." 
TEX. CONST. art. XVI, § l(c). 

There are no reported decisions by Texas courts and no opinions of the Attorney General 
indicating whether the Chief Medical Examiner of Harris County is an "elected or appointed 
officer" to whom the above provisions of the Texas Constitution apply. In the absence of 
such guidance, your question can only be answered by analyzing previous judicial decisions 
and Attorney General opinions construing the word "officer." Those decisions and opinions 
determined the characteristics and duties of various public servants whose role required them 
to take an oath and sign the statement referred to in article 16, section 1 of the Texas 
Constitution. 

The term "officer" includes both officials whose position is created by the Constitution, 
and those who hold a position created by a statute that expresses the intent of the legislature 
to make it an "office" requiring the constitutional oath. For example, the legislature has 
authorized commissioners court to create the "office of county fire marshal" and required 
that he "must take the oath prescribed by the constitution of this state and post a bond." See 
TEX. LOC.GOV'T CODE ANN. § 352.011 -.012 (Vernon 2005). Although the members of a 
Grievance Committee of the State Bar of Texas exercise powers pursuant to a statute and 
Supreme Court rules, the Grievance Committee is not created by the Constitution and "the 
constitutional oath required of officers appointed pursuant to a specific or implied 
constitutional grant is not required" of the committee's members. See Howell v. State, 559 
S.W.2d 432,437 (Tex. App.-Tyler 1977, writ ref d). Both the Constitution and the statute 
creating the office of criminal district attorney for Bexar County refers to it as an "office" -
thereby requiring that she take an oath - but a special prosecutor appointed by the district 
attorney is not required to take the constitutional oath. See Lopez v. State, 437 S.W.2d 268, 
269 (Tex. Crim. App. 1969). 

The position of Medical Examiner is not established by the Texas Constitution. Article 
49.25 of the Texas Code of Criminal Procedure provides for the establishment of the position 
by commissioners court. See TEX. CRIM. PROC. CODE ANN. art. 49.25 (Vernon 2006). The 
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statute authorizes commissioners court to appoint a physician licensed by the Texas Medical 

Board, to provide the Medical Examiner with office space and laboratory facilities, to 
establish and pay salaries and compensation to the Medical Examiner, assistant medical 

examiners and staff, who may be employed only with the approval of Commissioners Court. 
See TEX. CRIM. PROC. CODE ANN. art. 49.25, §§ 1-5 (Vernon 2006). There is no fixed term 
of service for a medical examiner. A medical examiner may only "serve at the pleasure of 

commissioners court." TEX. CRIM. PROC. CODE ANN. art. 49.25, § 2 (Vernon 2006). The 

statute imposes on a medical examiner the duty to investigate deaths that occur in the county 
under eight listed categories of circumstances, and allows the medical examiner to administer 
oaths and take affidavits. See TEX. CRIM. PROC. CODE ANN. art. 49.25, § 6 (Vernon 2006). 

A medical examiner is required to immediately perform an autopsy when requested by the 

district attorney, criminal district attorney or county attorney (all holders of offices created by 
the Constitution) and to file with the requesting officer a report setting forth the autopsy 
findings in detail. See TEX. CRIM. PROC. CODE ANN. art. 49.25, § 9 (Vernon 2006). The 

statute does not require the medical examiner to take an oath of office or post an official 
bond. 

The few Texas cases holding that a public official is required to take the constitutional 
oath of an "officer" are limited to judicial officials, and have arisen mostly in criminal cases. 

See David B. Brooks, 35 Texas Practice 2d, County and Special District Law, § 7.4 (2002). 
See French v. State, 572 S.W.2d 934 (Tex. Crim. App. 1977) (search warrant issued by 
magistrate); Baker v. State, 159 Tex. Crim. l30, 261 S.W.2d 593 (1953) (special judge in 
DWI case); Garza v. State, 157 Tex. Crim. 381, 249 S.W.2d 212 (1952) (special judge in 

murder case); Brown v. State, 156 Tex. Crim. 32, 238 S.W.2d 787 (1950) (special county 
judge in criminal trial); Enloe v. State, 141 Tex. Crim. 602, 150 S.W.2d 1030 (1941) (special 

judge in murder trial). A civil case (appealing a criminal bail bond forfeiture) held that a 
senior judge was an appointed officer required to take a new oath on appointment. See 
Prieto Bail Bonds v. Tex., 994 S.W.2d 316 (Tex. App.-El Paso 1999, pet. refd). Two 
courts of appeals have since declined to follow its holding. See Hennington v. State, 144 
S.W.3d 42, 44 (Tex. App.-Eastland 2004, pet. ref d); Delamora v. State, 128 S.W.3d 344, 

359 (Tex. App.-Austin 2004, pet. refd). 

Some of the characteristics distinguishing a public "officer" from a public "employee" 

include a fixed term of office, requirement of an official bond, imposition of statutory duties, 
and exercise of some sovereign governmental function independent of the control of others. 

See David B. Brooks, 35 Texas Practice 2d, County and Special District Law, § 7.l (2002). 
In Loard v. Como, 137 S.W.2d 880, 882 (Tex. Civ. App.-Ft. Worth 1940, writ refd), the 

court said that a special attorney, who was retained by the city council pursuant to a statute 
that did not prescribe the special attorney's compensation, was an "employee" because the 

special attorney lacked the following attributes of an "officer": 
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· .. [he] may be and often is elected by the resident electors; 
he subscribes the oath of office and is entrusted with the 
performance of some of the sovereign functions of 
government; is subject to removal for failure to so perform the 
duty or for misconduct or malfeasance in office; his election or 
appointment is for a definite period of time and his services 
thereby become continuing and permanent rather than 
temporary and transitory, as is the case of an employee under a 
contract. 

The Loard court noted that the statute authorizing a city council to confer the powers and 
duties of the City Attorney on others "is not made mandatory by the statute, but is directory 
in that the article, in that respect, reads: '. .. the powers and duties herein prescribed for 
such officers may be conferred by the council upon other officers.'" 137 S.W.2d at 881 
[emphasis addedJ. 

The most recent Texas Supreme Court case to address the issue held that a tax 
assessor appointed by a school board of trustees was not a public officer, but merely an agent 
or employee of the school board. Because the law authorizing the appointment of a tax 
assessor did not fix a statutory term of office, did not require that the tax assessor execute an 
official oath and bond, and did not prescribe statutory qualifications, the tax assessor could 
not exercise any sovereign function of government "largely independent from the control of 
others." Aldine Independent School District. v. L.E. Standley, 154 Tex. 547, 554, 280 
S.W.2d 578, 582 (Tex. 1955). The Aldine court relied on an opinion that a county road 
engineer was not a county officer, but a "member of the administrative personnel of the 
County Road Department," even though the statute authorizing the creation of the position 
required that a road engineer be a "licensed professional engineer, experienced in road 
construction and maintenance," meet State Highway Department requirements, and provided 
for an annual "salary not to exceed $7,200 per year, the exact amount to be determined by the 
Commissioners Court." Dunbar v. Brazoria County, 224 S.W.2d 738 (Tex. Civ. App.­
Galveston 1949, writ ref' d). One court of appeals has since relied on the Aldine and Dunbar 
opinions in determining that the statute creating the position of chief juvenile probation 
officer of Harris County did not create a "public office within the meaning of the Texas 
Constitution," because although the law conferred the authority for him to perform certain 
sovereign functions, it did not permit him to exercise them "largely independent of the 
control of' the juvenile board. See Harris County v. Schoenbacher, 594 S.W.2d 
106 (Tex.Civ.App.-Houston [1st Dist.] 1979, writ refused n.r.e). 

The Attorney General relied on the Aldine opinion in overruling two earlier opinions and 
determining that a peace officer commissioned by the Texas Department of Public Safety is 
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not an "appointed officer." See Op. Tex. Att'y Gen. No. GA-0365 (2005). That opinion 
noted that the Aldine test had been relied upon in two then-recent cases: Prieto Bail Bonds v. 
Tex., 994 S.W.2d 316 (Tex. App.-El Paso 1999, pet. refd) (determining a senior judge was 
an appointed officer), and Alvarez v. Tex. Dep 't of Protective & Regulator Svcs., No. 03-02-
00008-CV, 2002 WL 31599225 at 1 (Tex. App.-Austin 2002) (not designated for 
publication) (determining child welfare caseworkers were public employees, not officers). 

Based on a review of the authorities discussed above, the Chief Medical Examiner of 
Harris County lacks many of the characteristics of an appointed "officer" required to take an 
oath and subscribe a statement pursuant to article 16, section 1 of the Texas Constitution, 
including the following: 

(1) The Medical Examiner does not hold an office created by the Constitution, as do 
district, county and appellate judges, justices of the peace, district and county 
attorneys, sheriffs, and constables. See Howell v. State, supra. 

(2) The statutory duties of a medical examiner, i.e, autopsy examinations, x-rays and 
examination of the internal organs and structures after dissection "to determine the 
cause of death or the nature of any pathological changes that may have contributed to 
the death," are medical and scientific procedures that do not require the exercise of 
the sovereign functions of government. See TEX. CRIM. PROC. CODE ANN. art. 49.01; 
Garcia v. State, 868 S.W.2d 337 (Tex.Crim.App. 1993). 

(3) The creation of the pOSItIOn of Medical Examiner by Commissioners Court is 
discretionary, not mandatory, pursuant to article 49.25, section 1, of the Texas Code 
of Criminal Procedure. The statute states that a Commissioners Court "shall establish 
and maintain the office of medical examiner" in "any county having a population of 
more than one million and not having a reputable medical school as defined by 
Articles 4501 and 4503, Revised Civil Statutes of Texas," while the commissioners 
court of any county "may establish and provide for the maintenance of the office of 
medical examiner." TEX. CRIM. PROC. CODE ANN. art. 49.25 (Vernon 2006) 
[emphasis added]. Harris County has two reputable medical schools: Baylor College 
of Medicine, and University of Texas Medical School at Houston. Therefore, the 
decision of Commissioners Court to establish an office of medical examiner was 
discretionary and not required by statute. See Loard v. Como, supra. 

(4) The Medical Examiner is not appointed for a fixed term of years, but rather the 
Medical Examiner is appointed and "shall serve at the pleasure of the commissioners 
court." TEX. CRIM. PROC. CODE ANN. art. 49.25, § 2 (Vernon 2006). 
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(5) Article 49.25, section 2 of the Texas Code of Criminal Procedure mentions no 

mandatory qualifications (e.g., county residence) other than a Texas physician license 

and suggests that a medical examiner be a person with training and experience in 

pathology, toxicology, histology, and other medico-legal sciences "to the greatest 
extent possible." TEX. CRIM. PROC. CODE ANN. art. 49.25, § 2 (Vernon 2006). 

(6) Article 49.25, section 2 of the Texas Code of Criminal Procedure does not require a 

full-time permanent-position physician, but only that the physician who 
Commissioners Court appoints "shall devote so much of his time and energy as is 
necessary in the performance of the duties conferred by this article." TEX. CRIM. 

PROC. CODE ANN. art. 49.25, § 2 (Vernon 2006). 

(7) Article 49.25, section 3 of the Texas Code of Criminal Procedure does not permit a 
medical examiner the discretion to independently employ deputy examiners, scientific 
experts, trained technicians, officers, or employees. Rather, such decisions are 

"subject to the approval of the commissioners court." TEX. CRIM. PROC. CODE ANN. 

art. 49.25, § 3 (Vernon 2006). 

(8) Article 49.25, section 3 of the Texas Code of Criminal Procedure does not fix a salary 
for the medical examiner. " ... the commissioners court shall establish and pay the 

salaries." TEX. CRIM. PROC. CODE ANN. art. 49.25, § 3 (Vernon 2006). 

(9) Article 49.25 ofthe Texas Code of Criminal Procedure does not specifically require a 
medical examiner to take an oath of office or to file an official bond, as do many 

statutes describing the powers and duties of county officers. Cf TEX. Loc. GOy'T 
CODE ANN. § 82.001 (Vernon 2008) (county clerk); TEX. Loc. GOy'T CODE ANN. § 
82.002 (Vernon 2008) (county treasurer); TEX. Loc. GOy'T CODE ANN. § 84.007 
(Vernon 2008) (county auditor); TEX. Loc. GOy'T CODE ANN. §§ 85.001 - 85.003 

(Vernon 2008) (sheriff, deputy sheriffs, and reserve deputy sheriffs); and TEX. Loc. 
GOY'T CODE ANN. §§ 86.002, 86.011, 86.012 (Vernon 2008) (constable, deputy 

constables, and reserve deputy constables). 
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Summary 

Because the position of Chief Medical Examiner of Harris County lacks the 
determining characteristics of a public "officer" cited in relevant Texas judicial decisions, the 
Medical Examiner is not an appointed "officer" as that term is intended in article 16, section 
1 of the Texas Constitution. Rather, the Medical Examiner is an administrative employee 
who serves at the pleasure of, and subject to the governmental control of Commissioners 
Court in such basic discretionary functions as employing and establishing the salaries of 
deputy medical examiners, scientific and technical officers, and employees. Therefore, the 
Chief Medical Examiner is not required to take the oath of office or subscribe to the written 
statement set forth in article 16, section 1 of the Texas Constitution. 

Respectfully yours, 

VINCE RYAN 

By:_----;""""'"-H'--"--"<--~""---,iL___-
GLEN V AN SL YKE 
Senior Assistant County Attorney 
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